Oekanda?


Oekanda

Nee lieve vrienden, dit is geen typefout... Maar "oekanda" ik door mijn stoel zakte in een volle meeting room? Is het het Oegandese eten? No idea.  In ieder geval deed ik iedereen in de meeting room opschrikken.  Al die verontruste gezichten.  Van zodra ik begon te lachen, zag je hen terug ontspannen.   Peter van ons team was echt boos. "This should not have happened. This is rrrrrrreally dangerous you lady.  You could have hurrrrrted yourself so bad!"
Hij deed me denken aan onze eigenste Thomas op CPU (just kidding).

Wat een zware dag was het vandaag..... We werden gevraagd de presentatie te maken die we morgen voor de studenten van de universiteit van Soroti zullen brengen. Enerzijds moesten we de presentatie over " Conflict management" aanpassen voor studenten, anderzijds moesten we de input die we over de voorbije dagen hadden verzameld in de health centers capteren in de presentatie.

De grootste uitdaging vandaag was het bereiken van consensus over welke info op welke manier in de presentatie zou komen. De informatie was beschikbaar dus het had peace of cake kunnen zijn.  Maar het werd al snel duidelijk dat onze Oegandese vrienden een ander idee hebben over het creëren van een presentatie dan frances en ikzelf.  Er werd met nodig luid overtuigingskracht en gestures duidelijk gemaakt hoe zij het zagen. Maar Vermits ook Frances en ik geen katjes zijn om zonder handschoenen aan te pakken, durfde dat vandaag al eens botsen.  We hebben onze communicatietechnieken en leadership skills vandaag meermaal in de praktijk moeten omzetten.  Tot op het moment dat we er redelijk radeloos van werden.
Voor de Oegandezen telde vooral ook de opmaak van de presentatie...  Hun volgorde is bij voorkeur: eerst de mooie lay-out, de inhoud volgt automatisch.  Not!
Na een vermoeiende voormiddag hebben we deze middag dan een dry-run gedaan voor de sessies morgen voormiddag.  Tot onze verbazing verliep die wonderwel goed.  Morgenvroeg nog heel even de puntjes op de i zetten en ik denk dat we het onze studenten wel duidelijk kunnen maken.

De mensen van Pepal en Baylor Uganda zijn tevreden met wat we deze week hebben bereikt en als outcome hebben.  En daar is het hem de volgende 6 maanden nog om te doen eens we terug thuis zijn: wat zijn onze werkpunten om de communicatie rond heel het Caring Together programma levendig te houden?  Hoe kunnen we ervoor zorgen dat dit project niet in de vergeetput verdwijnt en health workers de 9 trainingsmodules blijven gebruiken?
WE beseffen dat het niet makkelijk zal zijn om dat vanop afstand te orchestreren, but we will give it a try.

Na de dry-run hebben we tijd gemaakt voor de groepsfoto's...  Uiteindelijk wil iedereen kunnen terugblikken op leuke foto's van een mooie tijd met mooie mensen.  En na de foto's zijn we naar een lokale markt geweest.
Dit was alweer een ervaring waarvan je niet weet of je moet zeggen: "wow, leuk" of "euh????".  We hebben de markt in groep bezocht en gelukkig heb je zelf zoveel om rond te kijken dat je af en toe vergeet dat het wel lijkt alsof je de attractie van de dag bent.  Zich als blanke oftewel Mzungu verplaatsen tussen de Oegandezen - het is n iet alledaags en dat maken ze je echt wel duidelijk.  Als je dan ook nog je fototoestel boven durft halen, krijg je heel gemende reacties.  Marktkramers die boos reageren omdat je niet vraagt of je foto's MAG nemen.  En dan bedoel ik foto's van hun producten, niet van de personen zelf.  Anderen daarentegen proberen je aandacht op allerlei manieren te trekken zodat je toch maar een foto van hen neemt. Als je ze dan ook nog even het resultaat laat zien op dat kleine schermpje van je toestel, geven ze je die grote brede lach. Heerlijk!

Fré wilde graag een "rolex" eten, zo had ik het begrepen.  Dit blijkt een stuk tjapati (soort van brood) te zijn, gebakken in boter. Dan bakken ze een geklutst ei met groenten en kruiden en leggen dit op de tjapati waarop ze dit oprollen om zo te kunnen eten...  Conclusie: het is een "roll egg" en geen rolex.... Goeien bal Heidi.

We hebben de avond rustig afgesloten met dinner en een Nile Special Beer voor mezelf. Dit is het bier gebrouwen in Oeganda, aan de oorsprong van de Nijl.  Da was lekkeur!!!!

Slaap lekker, morgen vroeg uit de veren voor een wandeling in de omgeving.

Groetjes
heidi




Comments

  1. Hey schat weer een super leuk verslag , ik heb hier met papa zitten gieren en zagen u in gedachten al van die stoel vallen ( na dat we gelezen hadden dat je veilig was geland natuurlijk ) stel dat het hier op een meating gebeurd , toch leuk dat ze zo bezorgd zijn om mijn meisje , schat jij doet dit zo fantastisch chapeau hoor , vandaag een drukke dag heb ik gelezen ik kijk dus al uit naar het volgende xxx van papa en mama

    ReplyDelete
  2. We want picture of rolex!!😂

    ReplyDelete
  3. 😂😂😂 geweldig verhaal weer

    ReplyDelete
  4. Haha, "Thomas goes Oeganda"... het zou netTiny in Afrika kunnen zijn .
    Verder I agree met Barbara, ik wil de Rolex zien!

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular Posts